Удружење особа са инвалидитетом Куршумлије са  југа Србије из Куршумлије у сарадњи  са својим члановима особама са инвалидитетом  у овим тешким временима вандредног стања у Србији,  шију  заштитне маске и опрему за своје чланове (особе са инвалидитетом) и геронто домаћице и остале чланове заједнице.

Због недостатка маски у време пандемије корона вируса, чланови Удружења особа са инвалидитетом Куршумлије  кренули су спонтано  да шију , памучне маске  за своје чланове (особе са инвалидитетом, геронтодомаћице и остале чланове заједнице).

Како би на неки начин помогли друштву који се  свакодневно боре за људске животе, али и сусрећу са овим вирусом, заштитне маске нећемо продавати, већ ће свака сашивена маска, каже она, бити донирана,изјавио је Марко Филиповић председник Удружења особа са инвалидитетом Куршумлије.

Опрему за шивење и кројење (старе занате) Удружење је добило кроз пројекат “Активирање за више могућности” који је до програма “Подршка Европске уније активном укључивању младих”, вредног 4.7 милиона евра, који финансира ЕУ (ИПА 2014), а кофинансира Влада Републике Србије. Пројектом управља Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, док су институционални корисници пројекта Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство омладине и спорта.

Пројекат „Активирање за више могућности“ предвиђа низ активности за унапређење и запошљавање особа са инвалидитетом. Подршка за самозапошљавање особа са инвалидитетом, радна пракса и обуке су главни циљеви пројекта. Пројекат се реализује у сарадњи са партнерском општином Куршумлија и стручним службама које се баве проблемима незапослености.

Пројекат „Активирање за више могућности“ предвиђа низ активности за унапређење и запошљавање особа са инвалидитетом. Подршка за самозапошљавање особа са инвалидитетом, радна пракса и обуке су главни циљеви пројекта. Пројекат се реализује у сарадњи са партнерском општином Куршумлија и стручним службама које се баве проблемима незапослености.

 Удружење особа са инвалидитетом Куршумлије у овим тешким тренуцима вандредног стања показује изузетан пример доброте, солидарности и пожртвовања са својим геронто домаћицама из Куршумлије где помажу старијим лицима И особама са инвалидитетом кроз услугу помоћи у кући.

Посебно је важно знати да општина Куршумлија броји тек нешто више од 18.000 становника, али да чак 35 одсто њих припада старијој популацији, као и да подаци показују да је становништва овог града све старије.

Наместити јастук времешној жени која не устаје из кревета, или додати чашу воде болесном деки – делује једноставно, али када су старе и немоћне особе саме код куће, немају никога да то учини за њих, таква помоћ је непроцењива. Једини у које могу да се поуздају јесу геронто домаћице, чланови пројекта “Помоћ у кући”, изјавио је Марко Филиповић председник удружења.

Помоћ у кући јесте реална потреба често занемарених група грађана, стога је препозната важност да се нешто у том домену промени, и покренут је истоимени пројекат “Помоћ у кући”. Укључено је 60 старијих особа и особа са инвалидитетом, чиме је побољшан квалитет живота сваког од ових појединаца. “Помоћ у кући” за зваког од њих конкретно значи превазилажење постојећих потешкоћа, повратак оптимизма, стварање осећаја припадности заједници, боље усмерење и већа солидарност породица и других људи из окружења у овим тешким временима.

Удржење особа са инвалидитетом Куршумлије већ седам година успешно спроводи услугу “Помоћ у кући” за стара лица и особе са инвалидитетом: помоћ при обављању свакодневних животних активности, набавка намирница, хигијена куће И стана, помоћ при шетњи и одвођење код лекара – то су неки од основних задатака геронто домаћица које раде у Удружењу особа са инвалидитетом.

Останите код куће,И мислите на оне, који стављају маске, навлаче рукавице, излазе из својих кућа и одлазе да некога нахране, пресвуку, да другоме улепшају дан , поручио је Марко Филиповић председник удружења.

Европска унија усмерила је помоћ Удружењу особа са инвалидитетом Куршумлија  на обуке геронтодомаћица, хигијенску опрему, а обухваћен је и већи број породица које примају помоћ.

Остати код куће – обавеза је свих у време глобалне пандемије корона вируса, чак и законска за старије од 65 година у Србији. Ипак, онима који су времешни и немоћни, живе у забаченим местима, и немају никог ко би им помогао, ЦОВИД-19 закомпликовао је већ нимало лаке животе.

Дани за нама изузетно су тешки, али изнедрили су много хероја, који су нас подсетили шта су доброта, пожртвованост и солидарност. Међу тим јунацима и јунакињама су и геронтодомаћице из Куршумлије, које годинама помажу онима којима је помоћ најпотребнија.

Пројекат ”Активирање за више могућности!” је део грант шеме Подршка Европске уније активном укључивању младих

Удружење особа са инвалидитетом Куршумлије, Косте Војиновића 6, 18430 Куршумлија
uos.kursumlija@gmail.com

Пројекат је финансиран средствима Европске уније и суфинансиран средствима Владе Републике Србије, а спроводе га Удружење особа са инвалидитетом Куршумлије и Општина Куршумлија