Концепт

 

Пројекат ćе произвести ТВ емисију у формату „интервјуа са Сунчицом Ивановић, (чланом тима на пројекту)  и у сарадњи са локалном телевизијом „Куршумлија“. Локација снимања је ТВ станица „Куршумлија“. Видео и аудио запис биће доступни на „Yоu Тубе“ каналу.

На почетку и на крају произведеног видео клипа, биће приказани информациони екрани са свим потребним елементима видљивости и текстом о одрицању од одговорности.

Малина Савић, ТВ водитељ, водиће „интервју“ са  Сунчицом Ивановић, чланом тима на пројекту „Активирање за више могућности“. Пројекат је финансиран од стране ЕУ, а ко-финансиран од стране Владе Републике Србије, реализује се кроз грант шему “Подршка Европске уније активном укључивању младих.

Питања која ће ТВ водитељ постављати члану пројектног :

 Питање:

  1. Проблеми приликом запошљавања особа са инвалидитетом?

Одговор:

Запошљавање је једна од институционалних баријера за укључивање особа са инвалидитетом у све сфере друштвених живота, не само код нас већ и у развијеним и економски јачим државама света, недовољно развијена свест послодавца, неприлагођени простори за рад и непостојање служби подршке за особе са инвалидитетом као и непостојање одређене политике која би стимулисала послодавце да их запошљавају, свакако су препрека да би били равноправни са другима. Остваривање права на образовање, могућност доквалификације и преквалификације у складу са потребама тржишта, основни су услови за остваривање права за запошљавање и каснију економску самосталност.

 Питање:

  1. Који су то препреке за запошљавање ОСИ?

Одговор:

Иако послодавци сматрају да је проблематика запошљавања особа са инвалидитетом друштвено важна тема, они најчешће нису заинтересовани за решавање овог проблема. Како је њихов основни циљ одржавање сопственог пословања и стварање профита, запошљавање особа са инвалидитетом и њихова интеграција у радно активно становништво за послодавце обично представља проблем од секундарног значаја. Чест је случај да предузећа која немају законску обавезу запошљавања особа са инвалидитетом никада нису била у позицији да о томе размишљају.

 Питање:

  1. Бенефити приликом запошљавања особа са инвалидитетом?

Одговор:

Запошљавање особа са инвалидитетом послодавцима може донети разне субвенције и рефундацијe.

 Техничке информације:

  • Дужина ТВ емисије је 5  минута
  • ТВ емисија ће бити снимљена у формату МПЕГ4 Х264
  • Резолуција видео записа 1080 п – 1920×1080
  • Квалитет аудио снимка 44 КХз, 16 бит Стерео
  • Комплетан изговорени текст це бити титлован
  • Говорниково име и титула це бити видљиви (титл потпис)
  • Сав текст, лого-и, поздравни и уводни екран, потпис и титл це бити у ћирилицном писму
  • Током ТВ емисије више пута ће се у доњем десном углу појављивати кајрон (трчкалица) са следећим исписом: Ова активност је део пројекта “Подршка Европске  уније активном  укључивању младих”, вредног 4,7 милиона евра, који финансира  ЕУ а суфинансира Влада Републике Србије. Пројектом управља Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, док су крајњи корисници пројекта Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство омладине и спорта.

Пројекат ”Активирање за више могућности!” је део грант шеме Подршка Европске уније активном укључивању младих

Удружење особа са инвалидитетом Куршумлије, Косте Војиновића 6, 18430 Куршумлија
uos.kursumlija@gmail.com

Пројекат је финансиран средствима Европске уније и суфинансиран средствима Владе Републике Србије, а спроводе га Удружење особа са инвалидитетом Куршумлије и Општина Куршумлија